torsdag 6 september 2012

Shenixen!
Idag har jag och Samuel bakat Hönökakor 2 st.
Ingredienser:
25 g jäst
1 msk margarin
2 dl mjölk
1/2 tsk salt
1 msk sirap
3 dl rågsikt
2 1/2 - 3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver.

Hur man gör dom:
Sätt först ugnen på 300c
Och smula sedan ner jästen i en bakbunke
Smält sedan 1 msk margarin i en kastrull.
Häll sedan i 2 dl mjölk i det smälta smöret och låt degspadet bli fingervarmt (37 grader) och häll det sedan över jästen.
Rör om med en trä gaffel så att all jäst löses upp.
Tillsät sedam 1/2 tsk salt, 1 msk sirap och 3 dl rågsikt i degspadet och röres om.
Tillsätt sedan 2 1/2 dl vetemjöl, men häll inte i allting på en gång då blir det kaoz.
Lät sedan degen jäsa i bunken för ungefär 15 minuter och smörj medans två plåtar eller lägg på bakpapper.
1 tsk bakpulver strös över degen som knådas smidigt på mjölat bakbord och dela sedan degen på två delar som formas runda. låt dem ligga på bakbordet med bakduk över att jäsa i ca 15 minuter till.
Kavla ut utan att knåda degen till två stora 1/2 cm tjocka, runda kakor. Använd gärna en kruskavel.
Kakorna naggas med en brödnagg eller en gaffel.
Grädda sedan brödet i ugnen i ca 3-5 minuter, låt sedan de svalna på ett galler med bakduk över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar