tisdag 1 oktober 2013

Bok recension Tusen gånger starkare.


Tusen gånger starkare av Christina Herrström och kom ut 2006 och är svensk.
Hon har även skrivit böckerna Den hungriga prinsessan 2005 och Leontines längtan 2003, 
  1. Beskriv huvudpersonen/erna. Ge en bild av både inre och yttre egenskaper.
Signe är en av dom töntiga i klassen och är väldigt blyg av sig och försöker inte göra sig hörd eller ta någon plats i klassen. Killarna är ungefär som kungarna i klassen, gör som dom vill och låter inte tjejerna få sina röster hörda i klassen. Saga är en väldigt speciell tjej som vågar göra sig hörd i klassen och är inte blyg av sig, Saga förändrar många av tjejerna i klassen och dom vågar göra sig hörda och ta mer plats i skolan än förr.

  1. Beskriv miljön där boken utspelar sig. (skriv inte bara skolan utan använd boken och BESKRIV miljön)
I skolan är miljön fullt med positiva affischer te.x som ”Vi är alla lika bra” och ”Alla är lika mycket värda” eftersom dom har problem med att killarna styr i klasserna och lärarna försöker att hjälpa men det verkar som om det inte går, Det är även höst ute och det är påväg till att bli vinter, så miljön ute är lite grå och inte så

  1. Finns det koppling till något i ditt eget liv/ känner du igen situationer? Beskriv någon situation i boken du känner igen. Finns det annat du kopplar till andra saker?
Att när Signe är så arg så att hon vill sparka på te.x ett skåp, ibland blir man bara så arg att man bara vill slå något, det är vad jag kopplar till mitt egna liv.

Sammanfatta handlingen.
Signe är en väldigt blyg och ”töntig” tjej som går i 9an, tjejerna i klassen blir behandlade olika av populäritet och hur dom ser ut, medan det är killarna som styr klassen som om dom var kungar, men det ska ändras på när Saga kommer in till klassen.  


Fördjupning
Vad jag tolkar av denna boken är att den skickar ut ett extremt bra budskap till tonåringarna i klasser som har det ungefär som Signes, att dom ska våga göra sig hörda och synas istället för att bara vara tysta och få städa och göra allting som killarna lämnar efter sig, alltså är budskapet att man ska våga stå för vad man säger och våga synas!


Bedömning
Min bedömning av denna boken blir nog 5/10, den var väldigt spännande ibland men oftast var det bara samma sak om och om igen, te.x när Saga gör som killarna och är otrevlig och jobbig som hände flertal gånger genom boken, den är även extremt seg i början. det tjatas bara om att Saga kom och ändrade allt. Men annars så var den ganska bra att läsa och var inte svårläst som vissa pocketböcker kan va!



Recension
Boken handlar om en 15 årig tjej som heter Signe som är en av dom osynliga och blyga i klassen som ingen tycks bry sig om. I klassen finns det även dom populära som Mimi som fjäskar för att få killarnas uppmärksamhet, det är nästan som alla töntiga tjejer i klassen följer en viss regelbok om vad saker dom får och inte göra. Lärarna börjar klaga på att tjejerna inte tar för sig i klassen och låter killarna styra över dom som dom vill, lärarna säger att det ska komma en stark tjej vid namn Saga som har rest runt hela livet.
När Saga har kommit till klassen blir allting olikt än det var förr, och Saga stärker tjejerna så dom vågar göra sig hörda och inte bara sitta där och vara tysta som dom alltid varit, Saga gör så att Signe våga prata och fråga de som hon inte vågat förut.

Detta var min kortfattade recension av Benjamin Karlsson 9B

5/10 får boken. OFWGK†Δ

1 kommentar:

  1. Din recension är bra! Man förstår vad boken handlar om, sammanfattning och recension är samma sak? Men annars har du med allt som man ska ha i en bokrecension! :)

    SvaraRadera